Най-големият в света инвестиционен фонд - Норвежкият суверенен фонд, се оттегля

...
Най-големият в света инвестиционен фонд - Норвежкият суверенен фонд, се оттегля
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд се оттегля от израелски групи, свързани с заселническите колонии

Най-големият в света капиталов фонд - Норвежкият върховен фонд, се отдръпва от капитала на две израелски групи, ангажирани в развиването на израелските заселнически колонии на Западния бряг, което е нарушаване на интернационалното право. Това заяви Норвежката банка, представена от Франс прес.

Фондът, който има активи за над 1 трилион евро, прибави в черния си лист и японски производител на дамско облекло и аксесоари, упрекнат в нарушаване на човешките права в два завода в Бирма, заяви банката в официално съобщение от през вчерашния ден вечерта.

Тези дейности значат, че фондът е продал дяловите си участия в тези три компании и няма да влага още веднъж, до момента в който не спрат с дейностите, за които са упреквани.

Shapir Engineering и Mivne Real Estate са порицани за активността си в израелските заселнически колонии на Западния бряг. Неприемлив риск е да се способства за съществени нарушавания на правата на хората във военна обстановка и спор, гласят мотивациите на етичния комитет, който поучава фонда.

Фондът изключи и Honeys Holding, който е упрекнат от етичния комитет в многочислени нарушавания на правата на служащите в двата си завода за облекло в Бирма: тормоз на чиновниците, назначение на работа на малолетни при същите условия като възрастните, пречки пред синдикалната независимост, инфомрира Българска телеграфна агенция.

Норвежкият върховен фонд, който има капитал в към 8800 компании в света, е управителен от етични правила, които му не разрешават да влага в компании, виновни за съществени нарушавания на човешките права, произвеждащи нуклеарни или " изключително нехумании " оръжия, въглища или тютюневи произведения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР